Chronická bolest zad
Bolesti zad v dnešní době patří k nejčastějším bolestem a je možné říct, že jsou doslova civilizační chorobou. Během svého života se s nějakým projevem bolesti zad, především v jejich dolní (křížové) oblasti, setká většina dospělých. Za chronickou bolest zad (CHBZ) je považována převážně bolest v dolní části zad trvající nejméně 12 týdnů.
Vliv chronické bolesti zad na život pacienta
U starších dospělých má CHBZ často devastující následky. Je slučována s depresemi, sníženou chutí k jídlu, zhoršením kvality spánku a celkovým snížením kvality života. Některé studie považují za CHBZ za hlavní příčinu zdravotních obtíží, které se vyskytují mezi zaměstanci, a tím se stávají problémem nejen pro zaměstnance, ale i pro jejich zaměstnavatele (opakovaná nebo dlouhodobá pracovní neschopnost, snížení příjmů, nutnost návštěv lékaře a hospitalizace). Dalším stadiem je zhoršení sociální pozice nemocného, který se postupně stává závislým na ostatních a rychle klesá jeho uspokojení a prestiž kvůli ztrátě dosavadního profesionálního i rodinného postavení.
Bolest a oxidační stres
Za jednu z příčin poškození nervu, typickou pro neuropatickou bolest, byl uznán zvýšený oxidační stres. Antioxidanty tak mohou být díky svému protizánětlivému a protineuropatickému působení účinnou cestou i v řešení chronické bolesti.
Jak se bránit proti kyslíkovým radikálům?
Fyziologicky existuje v organismu systém antioxidační ochrany. Velikost poškození organismu taky závisí na rovnováze mezi množstvím kyslíkových radikálů a schopnosti systému antioxidační ochrany kyslíkové radikály vychytávat a likvidovat. Pokud bychom sami chtěli pozitivně ovlivnit svůj systém antioxidační ochrany, máme možnost prostřednictvím diety či změny životního stylu. Podáváním prvků selenu, vitaminu C, E a kyseliny alfa-lipoové svému organismu pomůžeme v boji s kyslíkovými radikály, které stojí za zdravotními obtížemi.
Antioxidanty
Kyselina alfa – lipoová
Působí v organismu společně s enzymy při procesech povzbuzujících energii. Tato kyselina patří mezi látky neutralizující přirozeně se vyskytující vysoce reaktivní molekuly, které mohou poškozovat tkáňové buňky. Je přítomna ve špenátu, v mase, v játrech a pivovarských kvasnicích.
Pomáhá jako doplněk při léčbě snížené citlivosti, pocitů brnění a jiných příznaků poškození nervů. Je uváděna jako doplněk celkové léčby při hepatitidě, poškození alkoholem jedy a chemikáliemi. Uvádějí se její pozitivní účinky při diabetu a jeho komplikacích (nutná porada s lékařem), onemocnění centrální i periferní nervové soustavy, srdce a jater.
Selen
Jeho příjem z potravy je často nedostatečný, také proto, že jak v ČR tak Slovensko patří k zemím s nízkým obsahem selenu v půdě. Selen je prvek, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, k normální funkci imunitního systému.
Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů, ve vnitřnostech, rybách, mořských řasách a mase mořských plodů.
Vitamin E
Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Vitamin E obsahují mandle, sója, maliny, papriky, avokádo, špenát a další.
Vitamín C
Člověk vitamin C nedokáže syntetizovat, musí ho tedy přijímat v potravě. Vitamin C má mnoho pozitivních vlastností, přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, normální funkci kostí, chrupavek. Pomáhá dokonce i k normální činnosti nervové soustavy a normální psychické činnosti. Vitamin C přispívá ke snížení míry únavy. Vitamin C nalezneme v zelenině (kopr, brokolice, květák, pažitka) a v ovoci (pomeranč, mango, rybíz).