< zpět
07.7.2014 - Warfarin a dieta
Což takhle špenát, dát si či nedat? ...Aneb
dietní doporučení při léčbě Warfarinem (při antikoagulační léčbě).
V následujících řádcích rozhodně nečekejte povídání o populární české komedii či oblíbené listové zelenině. V tomto příspěvku se budeme zabývat výživovými doporučeními ve spojitosti s antikoagulační léčbou. Otázka nutnosti speciální tzv. „warfarinové diety" při antikoagulační léčbě je široce diskutována nejen veřejností, ale i mezi zdravotníky, a právě s dotazy ohledně léčby Warfarinem se v naší praxi setkáváme poměrně často.
Warfarin je lék patřící do skupiny tzv. perorálních antikoagulancií, tedy preparátů, které ovlivňují krevní srážení ve smyslu jeho snížení. Často se můžete setkat s výrazem, že Warfarin ředí krev. Toto vyjádření je však dosti nepřesné, neboť Warfarin neovlivňuje hustotu či viskozitu krve, ale zpomaluje její srážení. Tohoto účinku se využívá poměrně často u široké skupiny pacientů, a to k prevenci i léčbě hluboké žilní trombózy dolních končetin (tvorba krevní sraženiny v žilách dolních končetin) a plicní embolie (tvorba krevní sraženiny v plicních tepnách), k prevenci vzniku krevních sraženin během fibrilace síní, dále k prevenci vzniku nebo opětovného výskytu krevních sraženin po infarktu myokardu a po transplantaci srdeční chlopně.
V lidském organizmu působí Warfarin proti účinku vitaminu K. Tento vitamin vyskytující se v mnoha potravinách je v prvé řadě nezbytný pro tvorbu některých srážecích faktorů v krvi, a tedy pro krevní srážení. Při jeho nadměrné nebo naopak velmi nízké konzumaci by však mohlo dojít ke kolísání účinku Warfarinu, a tím pádem k nežádoucímu ovlivnění krevní srážlivosti. Nabízí se tedy otázka, zda je při léčbě Warfarinem nutné kontrolovat či omezovat příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K. Do skupiny s vysokým nebo nestabilním obsahem vitaminu K patří především listová a košťálová zelenina (špenát, hlávkový a ledový salát, pažitka, petržel nať, řeřicha, kapusta, zelí, brokolice, květák, brukev) dále bylinné čaje (především čaj kopřivový) a čaj zelený a vyšší množství vitaminu K je udáváno i v olivovém oleji. U nás je v tomto případě doporučována právě tzv. warfarinová dieta, tedy dieta při antikoagulační léčbě. Problémem však může být nejednotnost při jejím doporučování a interpretaci pacientovi i při samotném dodržování diety pacientem. Nemocný může být často podanou informací zmaten a mnohdy preventivně ze své stravy raději vyloučí všechny potraviny obsahující vitamin K, tedy hlavně zeleninu a ovoce. Ve svém důsledku to může nejen negativně ovlivnit stabilitu účinku léku a účinnost léčby, takový způsob stravování může přinášet i další zdravotní rizika v důsledku nízké konzumace vlákniny a některých vitaminů a minerálních látek.
Jaké zásady tedy dodržovat při antikoagulační léčbě? Dieta by zcela jistě měla vycházet ze stravovacích návyků pacienta, není tedy vhodné nějak výrazně měnit jídelníček a stravovací zvyklosti nemocného. Měla by dodržovat zásady správné výživy, tedy být co nejvíce pestrá a pravidelná. Odborníci se shodují, že příjem vitaminu K by měl být co nejstabilnější, ani ne příliš nízký ani extrémně vysoký. Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K tedy není nutné zcela vyřazovat ze svého jídelníčku, jejich konzumace by však neměla být nadměrná. Nezařadíme tedy v jeden den například špenátovou polévku, dušenou kapustu a ještě k tomu velký obědový salát pouze z hlávkového či listového salátu. Stejně vhodné není ze strachu, že jsme to předešlý den s potravinami bohatými na vitamin K přehnali, následující dny důsledně vynechat veškeré potraviny s vyšším množstvím tohoto vitaminu. Naopak se vůbec nemusíme bát zařazovat tyto potraviny denně v rozumném množství. Na co si však dát při léčbě Warfarinem pozor je konzumace alkoholu, nadměrná konzumace alkoholu stejně jako pravidelná konzumace alkoholu může účinnost léku ovlivnit. Na účinnost léku a tedy na krevní srážlivost může mít vliv i užívání antibiotik, horečnatá a průjmovitá onemocnění, redukční dieta nebo hladovka.
Z hlediska kontroly krevní srážlivosti je tedy nejvhodnější během dlouhodobého užívání Warfarinu pravidelně docházet na odběry krve a tzv. Quickovým testem si nechat kontrolovat krevní srážlivost, popřípadě lékařem upravovat dávku léku.
Mgr. Jana Petrová, nutriční terapeut, externí poradkyně Lékárny U Slunce